logo.jpg


Workshop Communicatie, opvoeden en begeleiden

Met paarden je opvoedkundig inzicht verruimen

Het werken met paarden laat zien dat je liefdevol, duidelijk, consequent en grensaangevend moet zijn. Paarden zijn eerlijk en houden je onmiddellijk een spiegel voor. Boosheid, irritatie en ongeduld zijn menselijke emoties waar paarden geen raad mee weten en waarop zij dus negatief zullen reageren. Als we een paard willen leren aansturen moeten we naar onszelf kijken; naar onze eigen persoonlijkheid als opvoeder/begeleider en naar onze lichaamstaal. Net als bij het opvoeden, zal een paard je uitdagen om jezelf te veranderen wil je tot vorderingen kunnen komen.Centraal staat de ervaring en deskundigheid die opvoeders meebrengen.

DuurDagdeel of een dag
LocatieUrsem, NH of op locatie
Prijs€ 50,- p.p. voor een dagdeel
Aantal deelnemers4 tot 10In overleg, individueel mogelijk

button_reserveren.jpg

Voor wie

Deze workshop is ontwikkeld voor opvoeders of begeleiders die behoefte hebben aan een handreiking of nieuwe inzichten bij het begeleiden of opvoeden.

Wat houdt de workshop in

Tijdens de workshop zal door het werken met de paarden meer inzicht in ons persoonlijk handelen als opvoeder verworven worden. Er zal hoofdzakelijk naast en in nauw contact met het paard worden gewerkt. Vaardigheden die we zullen oefenen tijdens de workshop zijn: grenzen aangeven aan de buitenwereld, duidelijk, consequent zijn naar anderen en structuur aanbrengen in je eigen handelen.

Dit oefenen we door het verzorgen van de paarden, het opbouwen van contact met een loslopend paard, het uitvoeren van diverse opdrachten naast en met het paard en eventuele eenvoudige balansoefeningen op het paard.

Door de omgang met paarden ontwikkelt de deelnemer:

  • Bewustwording van de eigen houding, uitstraling en de invloed die deze heeft op de ander. Een paard laat direct zien dat een bepaalde (lichaams)houding wel of juist niet werkt (spiegelend effect).
  • 
Een positieve benadering naar de ander. Een paard reageert het beste op een liefdevolle -en vooral duidelijke, consequente benadering.

  • Empathisch vermogen (je inleven in de ander). Je verdiepen in de ander werkt positief t.a.v. de omgang met anderen.


Onderdelen en vragen die aan de orde komen:

  • Hoe sta ik in de opvoeding/begeleiding van de ander?
  • Welke pedagogische kwaliteiten wil ik versterken/ontwikkelen?

  • Hoe geef ik structuur, duidelijkheid en grenzen?

  • Hoe neem ik de anderen waar?
  • Hoe ontwikkel ik empathisch vermogen?
  • Hoe liggen de sociale verhoudingen in mijn omgeving

?
© Pedagogiek met Paarden