logo.jpg


Ervaringen therapeutisch werk

Therapeutisch werken met paarden - Volwassenen

In september 2005 kwam ik in behandeling. Ik zat in de herstelfase en voelde me moe, zwaar en “dof” in mijn hoofd en gevoelsleven, waarschijnlijk mede gevolg van de medicijnen die ik nog slikte. Door het opgesloten gevoel van binnen, had ik moeite met contactleggen en vond ik het moeilijk om initiatieven te nemen en tot handelingen te komen.
 Lees meer...


Therapeutisch werken met paarden - Kinderen

Begeleider vanuit school: “Sinds najaar 2010 kom ik 1x in de week met mijn cliënt naar Rien om haar te laten ervaren wat het is om op een paard te rijden en met paarden bezig te zijn. De cliënt heeft stoornissen op het autistisch vlak en tevens stoornissen in het motorisch gebied, waarbij evenwichtsproblemen het meest in het oog springen. Lees meer...

Uitspraken van 13 jarige cliënt, opgeschreven door moeder: “Bij de paarden hoef ik niet te denken, ben ik lekker buiten en kan ik voelen.”
Hoewel ze hard moet werken (fysiek en mentaal) is haar bezoek aan de paarden altijd fijn en positief. Als ze eigenlijk te moe is (van school en stress in haar hoofd) wil ze toch naar de paarden: “ Maar alleen knuffelen hoor, geen paard onder controle moeten houden vandaag”, zegt ze dan.
Als ik in gesprek met haar ben over de planning wanneer we weer naar Rien gaan zegt ze: “Die middag bij Rien en de paarden, daar overleef ik op”.
Vaak komt ze moe en negatief aan en gaat ontspannen, rozig en positief mee naar huis.
Bij de paarden zijn is even op adem komen; al die druk van “moeten” in haar hoofd even los kunnen laten.
“Ik word er zo gelukkig van als ik bij Rien en de paarden ben geweest”.

© Pedagogiek met Paarden