logo.jpg


Therapeutisch werken met paarden – gezinnen

Het gedrag van paarden kan je in zijn algemeenheid vergelijken met die van een jong kind in de pre- of puberteitsfase. Paarden doorlopen net als de mens verschillende ontwikkelingsfasen, maar blijven lang ‘steken’ in de puberteitsfase. Zelfs het volwassen paard heeft nog steeds sterke puberale eigenschappen. Juist daarom zijn de paarden uitermate geschikt om het fenomeen puberteit te spiegelen en te oefenen.

Paarden zullen altijd het “sterkere” paard in je zoeken en grenzen daarin vaststellen. Zij dagen je uit je grenzen aan te geven en testen je op consequent gedrag. Maar ook of je bereid bent je te verdiepen in hun wezen, hun bewustzijn. Zij tonen pas respect als je ze ondubbelzinnig leiding kan geven; zonder menselijke emoties zoals boosheid irritatie, verdriet etc.
Dan pas zullen ze je onvoorwaardelijk en met respect volgen.

Ieder mens is uniek in zijn verschijning, dus ook ieder kind. Dat betekent dat je als opvoeder maatwerk moet leveren. Gelukkig zijn er voor alle mensen bepaalde algemene ontwikkelingsperioden, die voor iedereen gelden. Als opvoeder heb je het meeste succes als je inzicht hebt in de ontwikkelingsperiode waarin je kind zich bevindt. Inzicht brengt wijsheid en begrip voor je kind. Liefde geven is dan een eenvoudige stap.

Tijdens de lessen worden bovenstaande aspecten van het opvoeden besproken en de vaardigheden met behulp van het paard geoefend. Centraal staat de ervaring en deskundigheid die de ouders/opvoeder meebrengen.

DuurIn overleg
LocatieUrsem, NH
Prijs€ 50,- per uur
Aantal deelnemersMinimaal 2De deelnemende gezinsleden

button_reserveren.jpg

Voor wie

De lessen zijn bedoeld voor gezinnen. Zij kunnen deelnemen met of zonder hun kinderen. De kinderen mogen i.v.m. het werken met de paarden niet jonger dan 12 jaar zijn. In overleg zijn uitzonderingen mogelijk.

Wat houden de lessen in

De eerste les wordt het gezin besproken en alle persoonlijkheden komen daarbij aan het woord. We gaan vooral met elkaar aan de slag; het is een gezinsprobleem dat opgelost moet worden. Zowel de kinderen als de ouders werken met de paarden en observeren elkaar in hun vaardigheden en handelingen. Er wordt o.a. gewerkt aan bewustzijn voor jezelf, de ander en zijn omgeving.

  • Hoe ga je om met de verschillende energieën?
  • Wat betekent empathie in het gezin?
  • Hoe bepaal je daarin je grenzen?
© Pedagogiek met Paarden