logo.jpg


De therapeutische waarde van paarden

Het werken met een paard houdt in dat je aan jezelf moet werken. Duidelijkheid, helderheid, ondubbelzinnigheid, het laten zien van je eigen persoonlijkheid; dat zijn de kwaliteiten die een paard (en zeker een hengst) ontzag geven en door hem herkend worden. Boosheid, irritatie en ongeduld zijn menselijke emoties waar paarden geen raad mee weten. Ze kennen ze niet.

Spiegel

Paarden kunnen niet liegen. Deze eigenschap vertegenwoordigt wel één van de belangrijkste therapeutische waarden. Paarden communiceren 99% van hun gevoelens door hun lichaamstaal. Daardoor zijn ze in staat weer te geven wat mensen met hun lichaamstaal uitdrukken. Ze spiegelen glashelder!

De basis waarop je met een paard om moet gaan is gebaseerd op het geven van een vaste dominantiestructuur en tegelijkertijd de mogelijkheid bieden vriendschap met je te sluiten.
Als je een paard wil leren beheersen, moeten we eigenlijk helemaal bij het begin beginnen, bij hoe we met ons lichaam bezig zijn en onze eigen persoonlijkheid.

Op die manier is het kunnen omgaan met de paarden niet meer doel op zichzelf, maar een middel om een doel te bereiken. Het paard kan de mensen helpen met de ontwikkeling van hun persoonlijkheid. Om vorderingen te maken, moet je dus dingen in jezelf veranderen.

© Pedagogiek met Paarden